Nasihat Untuk Pembaca

"Jangan membaca blog ini untuk menafikan, mengelirukan atau mempercayai dan menerima bulat, atau mencari buah perbualan dan perbincangan, tetapi bacalah untuk menimbang dan menilai"
(Deliver, be fair, be clean and be transparent and the rakyat will vote for you)

Isnin, 6 September 2010

Projek Pembangunan Untuk Jerantut

Parlimen 81 adalah antara blog terawal yang bertapak di Jerantut dan entah apa yang menggangu menyebabkan penulis blog ini menyepi hampir 2 tahun . Tujuan penulisan blog ini adalah untuk memaparkan dan membangkitkan masalah rakyat di Parlimen Jerantut yang pada. Setelah agak lama menyepi penulis akhir tergerak hati untuk menjengah keadaan dijerantut seminggu 2 ini dan begitu teruja bila mendapati begitu banyak sekali blog jerantut muncul . Tahniah kepada semua blogger jerantut . Penulis juga agak tertarik dengan idea2 yang dipaparkan oleh blog WZWH dan beberapa blog lain .

Antara idea2 yang menarik penulis ialah cadangan2 projek pembangunan yang diutarakan oleh beberapa penulis blog yang memang telah ada dalam kepala penulis bila penulis mula membuka blog ini . Antara yang menarik perhatian penulis ialah :

1. Projek janakuasa Hidro
2. Projek Janakuasa Nuklear
3. Projek Jalan Jerantut ke Dungun
4. Projek meluruskan jalan benta hingga ke maran .
5. Projek Zoo Aqukuator
6. Jambatan Sungai Tembeling
7 Kereta Kabel Gunung Tahan

Ada yang penulis setuju dan ada yang penulis tidak setuju dengan projek yang dicadangkan . Projek utama yang sangat penulis setuju ialah

1. untuk melengkaplan jalanraya di jerantut ini iaitu meluruskan jalan maran hingga ke benta melalui jerantut

2. Melengkapakan hubungan timur barat jerantut ke dungun melalui lembah tembeling

3. membina beberapa jambatan di sungai tembeling dan sungai jelai . Tapi penulis cukup tidak setuju dengan cadangan untuk membina jambatan sungai tembeling di kuala tahan menghubungkan kg kuala tahan dan taman negara . pada pendapat penulis keterpiliharaan taman negara perlu dikekalkan tanpa ada pencemaran . memang alasan yang diberikan oleh setengah orang untuk memeudahkan pelancong ke taman negara tanpa perlu menaiki bot tapi bagi penulis keunikan utama taman negara itu adalah bot dan boatmannya yang telah sinonim dan menjadi trademark kepada taman negara itu . itulah yang dicari oleh penlacnong sebenarnya .

4.Projek Zoo akuakutltur itu juga penulis setuju dan sebeanrnya ialanya telah ada dan pada penulis sanctuary yang ada sekarang ini sudah memadai diiktiraf sebagai zoo akuakutltur dan penulis sebenar amat teruja jika kerajaan dapat mengujudkan santuary haiwan liar di taman negara yang mana ianya hendakla dibuat seperti taman safari yang luas . sebenarnya ramai pelancong yang datang ke taman negara kecewa bila hajat datang kesini untuk meneropong haiwan liar dalam habitat asanya tidak kesampaian . jadi jika ada safari ini maka akan lebih teruja untuk pelancong datang kesini disamping menghayati keindahan alam semula jadi . Kewujudakan tidak bermaknaka kepada penduduk kampung tanpa ada usaha tampahan meningkkatkan ekonomi penduduk dengan produk tambahan . Penulis melihat dengan fauna alam yang dianugerahkan oelh Allah penulis mencadangkan agar duujudkan ladang lebah tualang terbesar di Malaysia di disini . Penulis cadangkan ladang ini diujudkan di pertenganhan jalan diantara kuala tahan dan kampung pagi . ladangkan ini boleh menjadi sumber export utama ulu tembeling.Penulis juga tertarik dengan idea untuk menjadikan bandar jerantut ikon kerbau di malaysia .... kalau anda perasan hanya di jerantut di dalam malaysia ini anda boleh membeli daging kerbau segar setiap hari dipasar.Industri kerbau memerlukan habitat asal kerbau itu untuk membiak dan kerbau telah diuji amat tidak produktif di biak secara fedlot.... mungkin boleh diwujudkan safari kerbau didalam daerah jerantut .

5. Projek janakuasa hidro .... penulis setuju projek ini diteruskan sebab ialanya dijalankan disungai tekai dan tidak mengangu gugat taman negara sekarang ini ... menurut WZWH projek ini boleh memberi peluang pekerja yang banyak kepada penduduk hulu tembeling .... betul dalam fasa pembangunan memang ramai pekerja diperlukan mungkin lebih seribu pekerja bergantung pada fasa pembangunan ... dan bila siap mungkin memberi pekerjaan kepada sekitar 100 hingga 150 orang kakitangan syarikat hidro tersebut dan tak semestinya pekerja tempatan .... pekerja tempatan kena memahirkan diri untuk mengalas tanggungjawab tersebut ... secara indirectnya kita boleh lihat pembangunan di pekan Kuala Berang untuk membandingkan impak projek Hidro Kenyir dengan pembangunan bandar saya lihat impak sebenar projek ini kemungkinan bukan dijerantut atau ulu tembeling tetapi didaerah maran dan lepar utara mebetulkan saya jika saya salah melihat topograpi lembah tekai ini .

6.Projek Janakuasa Nuklear saya amat tidak setuju dilaksanakan di Ulu Tembeling kerana mudah sahaja iaitu saya telah bersetuju untuk projek2 berasaskan teknologi hijau dan pengekalan alam sekitar yang bersih ... memang akan ada orang nkata teknologi yang akan kita pakai cukup selamat tapi persepsi orang akan melumpuhkan industrian pelancongan eko di ulu tembeling

7. Satu lagi projek yang saya rasa akan memberi impak besar kepada jerantut ialah dengan mengujudkan institusi pengajian tinggi di sini .... harapan saya kepada pemimpin2 yang dilantik oleh rakyat ... janganlah cubalah cari jalan untuk mengazetkan sehingga 5000 ekar tanah untuk mengujudkan IPTA di jerantut ini ....yakinlah ia memberi impak yang sangat tuinggi kepada pembangunan masa depan jerantut ini . Banyak sungguh janji2 politik yang dilemparkan untuk membangunakan IPTA di jerantut ini tapi akibat kelekaan pemimpin maka projek yang sudah di endorse untuk dibina dijerantut dibawa lari oleh pemimpin dari daerah lain ke daerah mereka .... sedarlah jangan asyik nak dapatkan konsesi balak sahaja .

8. saya juga amat setuju untuk membangunkan pasar jerantut setraf dan sehebat pasa payung terengganu , pasar siti khadijah kelantan dan tanah abang di jakarta.kita namakan Pasar Mat KilauP81

Tiada ulasan: