Nasihat Untuk Pembaca

"Jangan membaca blog ini untuk menafikan, mengelirukan atau mempercayai dan menerima bulat, atau mencari buah perbualan dan perbincangan, tetapi bacalah untuk menimbang dan menilai"
(Deliver, be fair, be clean and be transparent and the rakyat will vote for you)

Rabu, 8 Ogos 2012

Mana Pergi Hasil Lombong Bijih Besi Pahang ?


Blog WZWH kata Pahang keluarkan hampir RM6.18 Billion nilai bijih besi pada tahun 2011 dan RM3.99 billion pada tahun 2010 . ada 50 lesen lombong baru dikeluarkan pada tahun 2011 sementara 152 lesen melombong pada tahun 2010 . parlimen81 minta kerajaan Pahang keluarkan senarai lengkap penerima konsesi lombong bijih tersebut . Parlimen81 dapat tahu ada satu lombong bijih seluas 400 hektar di Maran dalam proses dokumentasi yang konsesinya dimiliki oleh seorang Melayu yang pelomobongan akan dilakukan oleh sebuah syarikat perlombongan utama berpengkalan di Ipoh . Lombong ini mempunyai nilai ferum berkisar dalam 65% antara yang tertinggi .

Dari jumlah Rm6.18 billion ini berapakah jumlah hasil yang diperolehi oleh kerajaan negeri ?iron ore mining in Malaysia
Pertumbuhan industri perlombongan bijih besi Pahang berkembang pesat.

Kebangkitan industri perlombongan Pahang menarik minat Pakatan Rakyat. PAS, PKR dan DAP berkira-kira mahu berangan beragih hasil mahsul Pahang ini.

Tanya sama Tuan Ibrahim, Fauzi Rahman, dan Sakmongkol AK47 siapa jadi MB pasti seronok mengurus sumber hasil galian Pahang. 

Ditambah dengan royalti minyak 5% bakal diterima Pahang boleh buat MB Pahang post PRU 13 mewah berbelanja.

Anggaran nilai galian dikeluarkan pada 2011 berjumlah RM6.18 bilion, peningkatan 54% dari RM3.99 bilion pada 2010.

50 lesen baru melombong dikeluarkan pada 2011 manakala 152 lesen melombong pada 2010 menarik minat pelabur syarikat lombong.

Zhong Cheng syarikat pelombong besi dari Singapura telah berpindah semua operasi ke Pahang. Setakat ini Zhong Cheng telah melabur RM400 juta di Pahang dan bercadang mahu meningkatkan pelaburan ke RM1.2 bilion pada 2016.

Syarikat Zhong Cheng merancang mahu listing di Hong Kong tahun depan. Zhong Cheng optimis prospek industri perlombongan di Pahang. Suku pertama tahun 2013 adalah masa terbaik.

Zhong Cheng telah mengadakan usahasama dengan syarikat Hong Kong melombong besi seluas 700 ekar di Pahang.

Zhong Cheng ada 15 lombong lagi yang mengeluarkan 3 juta tan tahun ini. Semua pengeluaran dihantar ke China kerana permintaan bijih besi China menjangkau 1.8 bilion tan tahun ini.

Pahang perlu bina kemudahan infrastruktur bagi operasi perlombongan yang sukses. Zhong Cheng merancang menambah 10 lagi lombong untuk meningkat pengeluaran kepada 10 juta tan bijih besi pada 2015.

Kerajaan Pahang menjangka penghantaran bijih besi ke China akan meningkat sekali ganda tahun ini.

Pengeluaran emas juga berganda kepada 4,215 kg. Emas juga merupakan hasil mahsul Pahang yang berpotensi besar.

Namun pengeluaran bijih besi adalah yang tertinggi hingga 7.6 juta tan pada 2011 jika dibandingkan 3.5 juta tan pada 2010.

Pahang negeri kaya dan makmur. Hasil galian dan royalti minyak dianggar RM1 bilion setahun boleh buat Pakatan Rakyat kuat motivasi mahu menuju Kuantan pada PRU 13.

Tiada ulasan: