Nasihat Untuk Pembaca

"Jangan membaca blog ini untuk menafikan, mengelirukan atau mempercayai dan menerima bulat, atau mencari buah perbualan dan perbincangan, tetapi bacalah untuk menimbang dan menilai"
(Deliver, be fair, be clean and be transparent and the rakyat will vote for you)

Jumaat, 25 Januari 2008

Lima buah kampung dinaik taraf pusat pelancongan agro

JERANTUT 23 Jan. - Lima buah kampung yang terletak di sepanjang Sungai Tembeling akan dinaikkan taraf sebagai pusat pelancongan agro mulai tahun ini untuk menarik lebih ramai pelancong mengunjungi kawasan itu dan Taman Negara.
Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan Belia dan Sukan, Datuk Dr. Ahmad Shukri Ismail memberitahu, kampung tersebut adalah Kampung Kuala Sat, Kampung Pagi, Kampung Bantal, Kampung Mat Daling dan Kampung Gusai.
Usaha itu, kata beliau, membuktikan kerajaan negeri tidak mengabaikan pembangunan penduduk di pedalaman malah akan terus berusaha mengimbangi taraf ekonomi penduduk agar jurang kehidupan mereka tidak terlalu ketara berbanding penduduk di daerah lain.
''Projek itu akan dilaksanakan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP), antaranya adalah meluluskan peruntukan RM200,000 untuk menggalakkan lebih ramai penduduk setempat terlibat dalam homestay dan projek kraftangan," kata Dr. Ahmad Shukri.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Kesyukuran Kecemerlangan Pelajar di Felda Kota Gelanggi Dua dekat sini hari ini.
Menurut beliau, kedudukan kelima-lima buah kampung itu agak terpencil dan hanya boleh dihubungi dengan bot melalui Sungai Tembeling sejauh 120 kilometer dari bandar Jerantut dengan mengambil masa lima jam perjalanan.
Projek itu, katanya, bukan sahaja dapat meningkatkan pendapatan penduduk malah boleh menarik lebih ramai pelancong ke Ulu Tembeling serta Taman Negara.
Dalam pada itu, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Pulau Tawar memberitahu, kerajaan bercadang untuk membina rangkaian jalan raya yang bermula daripada Kampung Tuit Kuala Tahan ke Kampung Mat Daling melalui Kampong Pagi yang membabitkan peruntukan sebanyak RM26 juta.
Sehubungan itu kata Ahmad Shukri, Jabatan Kerja Raya (JKR) telah diminta menyiapkan laporan termasuk kos sebenar projek itu sepanjang 60 kilometer.
Sementara itu, beliau memberitahu, kerajaan negeri membelanja RM5 juta bagi membaiki dan menaik taraf jalan sepanjang 60 kilometer daripada Felda Sungai Retang ke Taman Negara baru-baru ini untuk kemudahan pelancong dan orang ramai.

http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2008&dt=0124&pub=utusan_malaysia&sec=timur&pg=wt_05.htm&arc=hive

Tiada ulasan: